Strategisch Inkoper IT (W&S) – NS – Utrecht

16 nov 2021 Inkoop Werving en Selectie NS - Utrecht

Introductie

IT speelt een cruciale rol in de NS-strategie. Het inkopen van de beste IT-oplossingen is een uitdaging die vergt dat je binnen de gehele NS-organisatie je invloed laat gelden, en dat je de weg kent in de IT-markt. Help jij NS om het beste te halen uit het marktaanbod?

AevesBenefit is voor NS op zoek naar een:

Strategisch Inkoper IT

Organisatie

NS is opgebouwd uit meerdere bedrijfsonderdelen zoals NS Groep, NS Operatie, Commercie en Ontwikkeling en NS Stations. Meer dan 19.000 medewerkers verdeeld over deze onderdelen werken intensief samen om dagelijks ruim zo’n 1 miljoen reizigers naar de juiste bestemming te brengen en van alle gemak en service te voorzien. Dit door hen op tijd, veilig en in een schone trein naar hun bestemming te brengen, maar ook door de mogelijkheid te bieden hun fiets te parkeren, een ov-fiets te huren en interessante winkelmogelijkheden te bieden op het station.Begin 2020 is de NS-strategie ‘Nederland duurzaam bereikbaar’ gelanceerd. De strategie blijft het uitgangspunt, ook na de veranderingen door de coronacrisis. Vijf strategische thema’s staan de komende periode centraal:

 • Terugbrengen van het reizigersniveau naar het niveau van 2019 door een betrouwbare reis.
 • Brede mobiliteit & stations van wereldklasse.
 • Sneller digitaliseren en data-gedreven werken.
 • Wendbare organisatie en goedkoper produceren.
 • Vergroten van de maatschappelijke verantwoordelijkheid.

NS is wendbaar en innovatief, duurzaam en financieel gezond. De organisatie wordt steeds meer data gedreven, maar is en blijft mensgericht. NS wil een afspiegeling van de Nederlandse samenleving zijn en hecht waarde aan diversiteit en inclusie. Medewerkers krijgen volop mogelijkheden om zelfsturing te geven aan hun loopbaan en persoonlijke doelen na te streven. Denk aan ander werk om de paar jaar, op hetzelfde niveau of doorgroeien naar boven.

NS onderneemt fossielvrij, circulair en groen. Dit doen zij voor klanten, onze planeet en onze toekomst. De reizigers reizen al klimaatneutraal. Dit betekent energiezuinig én met gebruik van groene energie, dus zonder CO2-uitstoot. Wereldwijd zijn ze de eerste treinvervoerder die volledig op windenergie rijdt en werkt nu aan de volgende stap in de energietransitie.

Je gaat werken bij de afdeling NS Procurement. Deze afdeling is verantwoordelijk voor alle inkoop binnen NS en is ingericht volgens een “Categoryteam” model, waarvan het IT team er één is. De totale afdeling bestaat uit ca. 120 medewerkers, van recent afgestudeerden tot zeer ervaren inkopers met een schat aan kennis. IT speelt een sleutelrol en is dé driver voor het verder ontwikkelen van de NS dienstverlening aan de reizigers. Denk daarbij bijvoorbeeld aan het communiceren met de reiziger via de apps, het razend geavanceerd plannen van de dienstregeling, het benutten van big data, de agility van de dienstverlening vergroten, of het steeds verder aanscherpen van de cybersecurity. Met een spend van € 150 tot € 200 mio is de business impact groot. De interne lijnen zijn kort, waardoor er snel geschakeld wordt. Zo rapporteert de CPO direct aan de CFO van NS (lid van de RvB).

Functie

Als Strategisch Inkoper IT werk jij nauw samen met een team van professionals tussen de externe leveranciers en de vele interne stakeholders. Met elkaar wordt er continue gestreefd naar het beste resultaat. Je richt je hierbij op kwaliteit, prijs en betrouwbaarheid. Hierbij kan je denken aan het realiseren van besparingen door het onderhandelen van nieuwe of verbeterde contracten. Of samen met de stakeholders de processen beter inrichten door de inzet van leveranciers. Om dit te bereiken ben je met name op tactisch en strategisch niveau bezig. Je zult opereren met veel vrijheid, bevoegdheden en ook verantwoordelijkheden in een omgeving die zich voortdurend verder ontwikkelt.

Daarbij richt je je op het:

 • Participeren in complexe en uitdagende projecten waarbij inkoop een bepalende rol speelt.
 • Opstellen van analyses, category plannen en aanbestedingsstrategieën.
 • Doen van marktonderzoek zodat je specialist bent en blijft binnen jouw segment.
 • Onderhouden van je relatie met de interne opdrachtgevers en leveranciers zodat je weet wat er speelt.
 • Uitvoeren van (Europese) aanbestedingen en het onderhandelen van de beste deal.

Functie-eisen

Je bent in staat om verbinding te maken en stakeholders met je mee te krijgen. Je bent sterk resultaatgericht, toont eigenaarschap, neemt initiatief en je bent goed in staat om overzicht en orde te houden in je werkzaamheden. Daarnaast beschik je over de volgende kwaliteiten:

 • Wo werk- en denkniveau en bij voorkeur met een afgeronde wo opleiding.
 • Minimaal 10 – 15 jaar werkervaring als senior of strategisch IT-inkoper. Aantoonbare kennis van IT en de IT-leveranciersmarkt is een must.
 • Ervaring met Europese aanbestedingsprocedures is een pré.
 • Werkervaring binnen grote organisaties.
 • Uitstekende mondelinge en schriftelijke communicatievaardigheden in de Nederlandse én de Engelse taal.

Aanbod

Werken bij NS betekent dat jij hét verschil kunt maken in de wereld van duurzame mobiliteit. Je maakt deel uit van een organisatie die midden in de maatschappij staat en Nederland in beweging brengt, van deur tot deur. Maar als 1 van de grootste werkgevers van Nederland hebben we je zoveel meer te bieden. Voor deze vacature is dit onder andere:

 • Een salaris tussen € 4.467, – en € 7.624, – bruto per maand.
 • Een 36-urige werkweek. (32 uur is bespreekbaar)
 • Vijf weken vakantie (180 uur bij 36-urige werkweek).
 • De mogelijkheid om 3 christelijke feestdagen om te ruilen voor 3 niet-christelijke feestdagen.
 • 3% eindejaarsuitkering, 8% vakantietoeslag en een uitstekende pensioenregeling.
 • Je treinreizen in de 2e klas zijn gratis; in de 1e klas reizen kan tegen een kleine eigen bijdrage.
 • Je gezin reist gratis in de daluren.
 • Korting op Europese treinreizen zodra je 1 jaar bij NS werkt.
 • De mogelijkheid tot thuiswerken en flexibele werktijden (in overleg).
 • Professionele ontwikkelingsmogelijkheden
 • Een keuzeplan met o.a. fietsenplan, extra pensioenopbouw of extra vakantiedagen.

Inlichtingen

Heb je interesse of vragen over deze vacature? Neem dan contact op met Boudewijn Meijs – 06 52850540 – b.meijs@aevesbenefit.com.

Sollicitatie

Ben jij degene die wij voor deze functie zoeken? Solliciteer dan direct via de knop “Solliciteren” hieronder!

Solliciteren