Procurement Analist (W&S) – Alliander – Arnhem

1 mei 2020 Inkoop Werving en Selectie Arnhem

Introductie

Een world-class (inkoop) functie, van waaruit jij adviseert over zaken als markttrends, vraag-aanbod verhoudingen en posities van leveranciers in de markt. Je speelt een sleutelrol in de nieuwe inkoopstrategie van Alliander en legt met jouw analyses, dashboards en rapportages de basis. Breng jij de organisatie met jouw analytisch vermogen en adviesvaardigheden naar het volgende niveau?

AevesBenefit is voor netwerkbedrijf Alliander op zoek naar een:

Procurement Analist (Arnhem)

Organisatie

Alliander is een vooruitstrevend en innovatief netwerkbedrijf en bereidt zich voor op haar rol en taak als netwerkbedrijf van de toekomst; door via innovatie snel slimme oplossingen te ontwikkelen en te implementeren. Oplossingen waarmee de maatschappelijke kosten van onze energievoorziening beperkt worden en waarmee iedereen onder gelijke condities toegang houdt tot betrouwbare, bereikbare en duurzame energie. Alliander is een organisatie met ruim 100 jaar ervaring en rond de 6000 medewerkers. Dagelijks houden zij zich bezig met het beheren en aanleggen van kabels en leidingen, die stroom en gas leveren aan miljoenen Nederlandse woningen en bedrijven in de regio’s Noord, Oost en West.

Alliander staat voor grote uitdagingen die nauw met elkaar samenhangen: de energietransitie, kostenbesparingen en een grote hoeveelheid werk aan de netten met een tekort aan technici en schaarste in de leveranciersmarkt. De Inkoopafdeling speelt hierin een sleutelrol door alle uitgaven bij derden te beïnvloeden; op jaarbasis is dat ruim meer dan € 1,5 mld. Inkoop trekt vanuit een centrale rol samen op met de business richting de markt, om de doelen van Alliander te realiseren. Hiervoor heeft Alliander een world-class inkoopfunctie ontwikkeld die de huidige en toekomstige behoefte van de business begrijpt, de markt kent, commercieel acteert en excellent is in de uitvoering.

Functie

Als Procurement Analist zet je data-analyse en data-science vaardigheden in voor het proactief leveren van acteerbare inzichten aan jouw collega’s van categorie management, inkoop en uit de business. Met jouw uitgebreide kennis van de data en informatie domeinen binnen Alliander, en jouw vaardigheid met moderne analyse en visualisatie tooling, ontwikkel je gebruiksvriendelijke dashboards met real-time data en voorspellende waarde. Je combineert interne en externe informatie, adopteert best practices uit de markt en faciliteert daarmee de inkooptrajecten en het categorie-, leveranciers- en contractmanagement. Je bent werkzaam in het Center of Excellence, een nieuw team van experts binnen inkoop. Hierin werk jij samen met de Data- en Tooling Specialist en de Masterdata Medewerkers voor het ontsluiten van de data. Ook werk je nauw samen met de Inkoop Business Partners, Category Managers en Inkopers. Je ondersteunt de CPO en het MT Inkoop met data inzichten bij het bepalen van de inkoopstrategie en het -beleid.

 • Je experimenteert met nieuwe analysemethoden en technieken, bouwt kennis en ervaring op die kan worden ingezet voor de inkoopfunctie en identificeert concrete verbetervoorstellen;
 • Je signaleert afwijkingen in de uitvoering van het contract, door proactief de data te vergelijken met de kpi’s en mijlpalen uit het contractmanagementplan;
 • Je evalueert leveranciersprestaties door inzichten uit het volledige contractportfolio in beeld te brengen en deze af te zetten tegen de doelstellingen die geformuleerd zijn in de leveranciersstrategie;
 • Je maakt rapportages en analyses. Daarbij lever je heldere en bondige inzichten en investeer je in het visualiseren van data en informatie;
 • In het sourcing proces speel je een belangrijke rol door Category Managers, Inkopers en Contract Managers te voeden met spend opportunity’s, make-or-buy, TCO analyses en marktstandaarden gebaseerd op interne en externe analyses.

Functie-eisen

Je bent in staat om conceptueel te denken en complexe analyse vraagstukken terug te brengen tot de kern van het probleem en daar advies over te geven. Je legt verbanden, brengt concreet advies uit over het vraagstuk wat er ligt en bent in staat om zelfstandig te werken. Daarnaast is vooral jouw inzet om continue te willen verbeteren belangrijk in de uitdagingen die de komende tijd op Alliander afkomen. Verder:

 • Beschik je over een afgeronde hbo opleiding met kwantitatieve achtergrond, zoals Wiskunde, Natuurkunde, Econometrie en/of (Technische) Bedrijfskunde;
 • Heb je minimaal 3 jaar relevante werkervaring in een vergelijkbare functie, waarbij analyse vaardigheden en adviseren van het (interne) klant samenkomen;
 • Een ruime achtergrond in ERP, waaronder SAP ECC, SRM, Ariba of S4Hana is een pre;
 • Je hebt ervaring met analyse/BI, waaronder Excel/VBA kennis en ervaring met meerdere analyse programmeertalen (Power BI, Access, R, Shiny, Python, Tableau, Clickview, SAC, etc.);
 • Je hebt ervaring met het bouwen van dashboards in BI omgevingen (SAP BO, SAC is een pre).

Aanbod

Jij hebt de energie, Alliander biedt je de ruimte. Ruimte om het beste uit jezelf te halen, daar worden jullie immers allemaal beter van. Jij, Alliander en de eindklanten. En er is meer. Voor deze vacature kan je rekenen op (o.b.v. een 38-urige werkweek):

 • Een bruto salaris tot € 4.928,- (schaal 9) per maand.
 • Een vast contract na 1 jaar.
 • Op fulltime basis een Persoonlijk Budget van 18% van het jaarsalaris. Je kunt dit laten uitbetalen, er extra verlofdagen van kopen of storten in je pensioen.
 • Een vergoeding van 70% van het wettelijk minimumloon over de ouderschapsverlofuren. Dit geldt bij het opnemen van ouderschapsverlof na 1 jaar dienstverband.
 • Elk jaar 36 uur (4,5 dag) extra spaarverlof. Dit verlof kan je opnemen of maximaal 10 jaar sparen voor bijvoorbeeld een sabbatical.
 • Een duurzaam inzetbaarheid budget van € 500,-. Deze kun je inzetten voor bijvoorbeeld loopbaanontwikkeling, een sportabonnement en/of arbo-proof thuiswerkmeubilair.
 • Een ABP-pensioen waarvan Alliander 70% betaalt.
 • Een vaste eindejaarsuitkering van 5,94%.
 • Alliander biedt veel ruimte en mogelijkheden voor jouw ontwikkeling. Daarvoor werken we samen met de beste opleiders van Nederland. Je kunt kiezen uit een breed aanbod aan trainingen, workshops, opleidingen, studieboeken, webinars en E-learningmodules.
 • Een NS Business Card of als je met de auto reist een kilometervergoeding.
 • Een bruto bijdrage van € 360 en kortingen bij afname van een aanvullende verzekering als je een collectieve ziektekostenverzekering bij Zilveren Kruis Achmea hebt.
 • Een laptop en mobiele telefoon, anders: Bring Your Own Device.

Bij Alliander verbaas je je over de fijne arbeidsvoorwaarden. Ze hebben deze hier voor je op een rij gezet: https://werkenbij.alliander.com/arbeidsvoorwaarden.

Inlichtingen

Heb je interesse of vragen over deze vacature? Neem dan contact op met Boudewijn Meijs – 06 52850540 – b.meijs@aevesbenefit.com.

Sollicitatie

Ben jij degene die wij voor deze functie zoeken? Solliciteer dan direct via de knop “Solliciteren” hieronder!