NS – Leveranciersmanager IT (W&S) – Utrecht

19 okt 2021 Inkoop Werving en Selectie Utrecht

Introductie

De kans om de blauwdruk te leggen voor de centrale Leveranciersmanagement functie van NS. De verantwoordelijkheid voor de meest complexe en strategische leverancierscontracten. Een functie met autonomie, vrijheid en ondernemerschap. Een professionele organisatie met commerciële drive. Ben jij de verandermanager die NS zoekt voor deze positie?

AevesBenefit is voor NS op zoek naar een:

Leveranciersmanager IT

Organisatie

NS is opgebouwd uit meerdere bedrijfsonderdelen zoals NS Groep, NS Operatie, Commercie en Ontwikkeling en NS Stations. Meer dan 19.000 medewerkers verdeeld over deze onderdelen werken intensief samen om dagelijks ruim zo’n 1 miljoen reizigers naar de juiste bestemming te brengen en van alle gemak en service te voorzien. Dit door hen op tijd, veilig en in een schone trein naar hun bestemming te brengen, maar ook door de mogelijkheid te bieden hun fiets te parkeren, een OV fiets te huren en interessante winkelmogelijkheden te bieden op het station.

Begin 2020 is de NS strategie ‘Nederland duurzaam bereikbaar’ gelanceerd. De strategie blijft het uitgangspunt, ook na de veranderingen door de coronacrisis. Vijf strategische thema’s staan de komende periode centraal:

 • Terugbrengen van het reizigersniveau naar het niveau van 2019 door een betrouwbare reis.
 • Brede mobiliteit & stations van wereldklasse.
 • Sneller digitaliseren en data-gedreven werken.
 • Wendbare organisatie en goedkoper produceren.
 • Vergroten van de maatschappelijke verantwoordelijkheid.

NS is wendbaar en innovatief, duurzaam en financieel gezond. De organisatie wordt steeds meer data gedreven, maar is en blijft mensgericht. NS wil een afspiegeling van de Nederlandse samenleving zijn en hecht waarde aan diversiteit en inclusie. Medewerkers krijgen volop mogelijkheden om zelf sturing te geven aan hun loopbaan en persoonlijke doelen na te streven. Denk aan ander werk om op de paar jaar, op hetzelfde niveau of doorgroeien naar boven. NS onderneemt fossielvrij, circulair en groen. Dit doen zij voor klanten, onze planeet en onze toekomst. De reizigers reizen al klimaatneutraal. Dit betekent energiezuinig én met gebruik van groene energie, dus zonder CO2-uitstoot. Wereldwijd zijn ze de eerste treinvervoerder die volledig op windenergie rijdt en werkt nu aan de volgende stap in de energietransitie.

Je gaat werken bij de afdeling NS Procurement. Deze afdeling is verantwoordelijk voor alle inkoop binnen NS en is ingericht volgens een “Categoryteam” model waarvan het IT team er één is. De totale afdeling bestaat uit ca. 120 medewerkers, van recent afgestudeerden tot zeer ervaren inkopers met een schat aan kennis. De interne lijnen zijn kort, waardoor er snel geschakeld wordt. Zo rapporteert de CPO direct aan de CFO van NS (lid van de RvB). De inkoopafdeling is recent gecentraliseerd en er zijn enorme stappen gemaakt. De “sourcing kant” is inmiddels goed ingericht. Onderdeel van de verdere ontwikkeling van NS Procurement is de versterking van Leveranciersmanagement. De belangen zijn groot en divers. Jij verstaat de kunst om deze samen te brengen en synergie te halen uit de samenwerking met leveranciers voor een maximaal resultaat.

Functie

De IT ontwikkelingen bij NS zijn gigantisch. De omvang van IT én OT binnen het bedrijf wordt met de dag meer omvangrijk en zonder de bijdrage van IT Leveranciers kan NS haar doelstellingen niet bereiken. Nauwe samenwerking met externe partijen is cruciaal voor de invulling van de toenemende IT behoefte. Dit is waar jij om de hoek komt kijken. Als Leveranciersmanager IT voer je de regie over de relatie met een aantal essentiële IT leveranciers zodat je op basis van concrete doelstellingen en visie pro-actief kansen creëert en benut. Daarnaast:

 • Bouw je hiervoor een netwerk, tot op directieniveau, met alle betrokken stakeholders binnen NS en bij betreffende leveranciers.
 • Zorg je voor buy-in door een uiterst effectief stakeholdermanagement van de leveranciers en het alignement van de verschillende interne IT afnemers en directie.
 • Werk je samen in multidisciplinaire projectteams en geef je met jouw inzicht input voor de aanbestedingsstrategieën en inkooptrajecten.
 • Als vertegenwoordiger van de organisatie kom je op voor de belangen van NS. De jaarlijkse inkoopspend voor IT bedraagt meer dan € 200 mln. (CAPEX en OPEX). De spend bij de grotere IT leveranciers bedraagt tussen de € 5 en meerdere tientallen miljoenen per leverancier.

Functie-eisen

Je bent een verandermanager en weet in dit grootschalige organisatorische vraagstuk de juiste rol te spelen. Als conceptueel denker ben je in staat business doelstellingen te vertalen naar leveranciers. Je houdt overzicht, signaleert en neemt actie waar nodig, zowel intern als bij de leverancier. Verder herken je jezelf in het volgende profiel:

 • Wo werk- en denkniveau en bij voorkeur met een afgeronde wo opleiding.
 • Minstens 10 jaar relevante IT-ervaring in een corporate omgeving.
 • Commerciële vaardigheden voor het kunnen sluiten van de beste deal.
 • Je bent organisatiesensitief, stroomlijnt tegengestelde belangen en krijgt mensen mee met jouw enorme drive, beïnvloedingsstijl en stakeholdermanagement.
 • Met jouw indrukwekkende kennis van de IT-markt ben je overtuigend op inhoud en het contract.
 • Je hebt stevige kennis van inkoop en financiële processen.
 • Samenwerken zit je in je bloed. Daarnaast ben je sterk resultaatgericht, een doener en standvastig.
 • Bovenal weet jij een heldere visie te vormen op IT en leveranciersmanagement én draag je die effectief uit.

Aanbod

In deze unieke functie krijgt jij de ruimte om te bouwen en ondernemen. Je werkt autonoom en bepaalt zelf hoe en waar je je werkweek invult (op basis van te maken afspraken over resultaat en rapportage). Werken bij NS betekent dat jij hét verschil kunt maken in de wereld van duurzame mobiliteit. Je maakt deel uit van een organisatie die midden in de maatschappij staat en Nederland in beweging brengt. Maar als een van de grootste werkgevers van Nederland hebben ze je zoveel meer te bieden. Voor deze functie is dit onder andere:

 • Een salaris tussen van max € 7.624,- bruto per maand o.b.v. 36-urige werkweek, gebaseerd op jouw achtergrond en werkervaring.
 • Vijf weken vakantie (180 uur bij 36-urige werkweek).
 • De mogelijkheid om 3 nationale feestdagen om te ruilen voor 3 niet-nationale feestdagen.
 • 3% eindejaarsuitkering, 8% vakantietoeslag en een uitstekende pensioenregeling.
 • Je treinreizen in de 2e klas zijn gratis; in de 1e klas reizen kan tegen een kleine eigen bijdrage.
 • Je gezin reist gratis in de daluren.
 • Korting op Europese treinreizen zodra je 1 jaar bij NS werkt.
 • De mogelijkheid tot thuiswerken en flexibele werktijden (in overleg).
 • Professionele ontwikkelingsmogelijkheden.
 • Een keuzeplan met o.a. fietsenplan, extra pensioenopbouw of extra vakantiedagen.

Inlichtingen

Heb je interesse of vragen over deze vacature? Neem dan contact op met Boudewijn Meijs – 06 52850540 – b.meijs@aevesbenefit.com.

Sollicitatie

Heb je interesse in deze positie? Solliciteer dan via het formulier naast deze omschrijving!