Vraag om aanbod

20 mrt 2011

De inkrimpingen en ontslagrondes door de recessie staan nog vers in het geheugen, maar er klinken al heel andere geluiden. Er is schaarste aan vakspecialisten, en die zal de komende jaren alleen maar groter worden. Hoe staat de arbeidsmarkt er precies voor?

In september daalde de werkloosheid volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) voor de zevende maand op rij; de afname doet zich vooral voor onder mannen. De voor seizoensinvloeden gecorrigeerde werkloosheid kwam in September 2010 uit op 412.000 personen; dat zijn er tweeduizend minder dan in augustus. ‘Ik ga er vanuit dat de grootste reorganisaties achter de rug zijn. Die pijn is geleden’, stelt Joris Voorhoeve, vicevoorzitter van de Nederlandse Vereniging voor Personeelsmanagement & Organisatieontwikkeling. ‘De situatie is nu omgedraaid: nieuwe orders komen binnen, maar het is nog geen tijd om nieuw personeel aan te nemen omdat het onzeker is of de orderstroom op pijl blijft. Huidige werknemers moeten nu ineens weer harder werken. Dat is wel wennen.

NEGATIEF SENTIMENT

Vooral in de zorg en bij lagere en middelbare technische beroepen is er sprake van verbetering qua werkaanbod. ‘Bekijk je de cijfers van vorig jaar rond deze tijd, dan zie je dat het een stuk beter gaat’, zegt Ramon Kinneging, werkzaam bij detacheerder Brunel. ‘Vooral partijen die tijdelijk personeel leveren, zie je inspelen op de behoefte. Investeringen nemen toe, de productie stijgt, maar veel bedrijven hebben een portefeuille die nog spannend is, dus is schaalbaarheid wenselijk.’ De fase waarin veel bedrijven nu zitten, vergt flexibiliteit van bestaande werknemers.

Voor het volledige artikel klik hier.