Verkopers en inkopers: van tegenpolen tot collega’s?

17 jun 2014

Verkopers en inkopers die binnen één bedrijf werken, zien elkaar vaak als tegenpolen. Sherief Abdalla en Susan Schutjes houden een warm pleidooi voor samenwerking en geven aan hoe de krachten kunnen worden gebundeld.

De wederzijdse afkeer van de verkoper en inkoper
Ze komen de ander vooral tegen als de ‘tegenpartij’ bij de klant of de leverancier. De verkoper hoopt met de inkoper van de klant een relatie op te bouwen, terwijl de inkoper worstelt met de accountmanager van de leveranciers.

Verkopers en inkopers hebben daarbij vaak een negatief beeld van elkaar. De verkoper ziet de inkoper als een stugge gesprekspartner die de mond vol heeft over partnership en toegevoegde waarde van de leverancier, maar vervolgens alleen op prijs selecteert en de ander probeert uit te knijpen. De inkoper denkt bij een verkoper weer aan een gladde, bonusgedreven, prater die zich op een onbewaakt ogenblik in de agenda van de inkoper heeft weten te wringen om hem iets aan te smeren.

Lees het volledige artikel hier: Verkopers en inkopers als tegenpolen

***

Sherief Abdalla is mede oprichter en managing partner bij Aeves en heeft ruim 10 jaar ervaring in consultancy en dienstverlening op commercieel gebied. Susan Schutjes is arbeids- en organisatiepsychologe en werkzaam als projectmedewerker bij Aeves.