Succesvol tail spend kostenreductieprogramma

8 nov 2017

Recentelijk heeft het consultancy team van AevesBenefit voor een van de grootste fietsenfabrikanten van Europa een tail spend kostenreductieprogramma uitgevoerd. In nauwe samenwerking met onze opdrachtgever hebben we ons gefocust op het identificeren van leveranciers met maximaal €5.000.000,- aan inkoopomzet met als doel de kosten structureel te verlagen. Dit kon gerealiseerd worden middels lagere inkoopprijzen, betere volumekortingen, een verlaging van logistieke en handlingkosten en het aanpassen van technische specificaties.

Om de onderhandelingen met leveranciers optimaal voor te bereiden werd door het projectteam onder andere gekeken naar historische omzet, prijsontwikkelingen, ontwikkeling van grondstofprijzen en geprognosticeerde omzet. In nauw overleg met het inkoopteam van de opdrachtgever werden de diverse onderhandelingsstrategieën vastgesteld, voorbereid en uitgevoerd. De uitwerkingen hiervan werden in een standaard proces vastgelegd zodat soortgelijke toekomstige kostenreductieprogramma’s op een consistente manier kunnen worden uitgevoerd.

Na de onderhandelingen zijn de besparingen en afspraken uniform en transparant vastgelegd. Dit om het komend jaar actief te kunnen sturen op de nieuwe voorwaarden. In 6 weken tijd hebben we middels bovenstaande aanpak een structurele besparing van 2% over de totale spend in scope gerealiseerd.

 

Geïnteresseerd in onze adviesdiensten? Kijk dan eens op onze dienstenpagina.