Siep Eilander verdient Nobelprijs voor Inkoop

30 mrt 2017

Siep is met pensioen. Wat een verlies voor het Rijk. Voor wie hem niet kent: Siep Eilander was onder andere Rijks-CPO. Ik ken geen ander persoon die in staat was een olietanker zo snel zo’n enorme koerswijziging te laten maken in zo’n roerige zee. Een hele diepe buiging! Wat heeft die man het laatste decennium een megastempel gedrukt op de (nu) grootste inkopende organisatie van Nederland. Je kunt gerust spreken van een inkooprevolutie.

Van 1921 tot 1989 kocht het Rijk centraal in. De periode daarna kende de Rijksinkoop juist een sterk decentraal karakter. Zo’n zes jaar geleden kwam daar kentering in. Het Rijk richtte zo’n 20 Inkoop Uitvoerings Centra op en parallel daaraan zagen 40 inkoopcategorieën het daglicht. Eén iemand kreeg het voor elkaar om ruim 300 inkoopkoninkrijkjes te slechten en een inkoopprofessionaliseringsslag van jewelste door te voeren. Het is Siep gelukt! Bescheiden als hij is, geeft hij graag alle eer aan de mensen om zich heen. Maar Siep mag gerust met de eer strijken! En het mag gezegd worden. Bij zijn afscheid waren er veel mooie woorden. De mooiste waren woorden van dankbaarheid van Siep zelf aan iedereen. Wat een bijzondere, inspirerende en toegankelijke man. Siep verdient wat mij betreft de Nobelprijs voor de inkoop!

Het Rijksinkoopstelsel is recent tegen het licht gehouden. Deze evaluatie liet zien dat de nieuwe stip op de inkoophorizon goed geplaatst is. De doelstelling om een ‘compacte Rijksdienst’ te worden staat niet los van de inkoopfunctie. Het Rijksinkoopstelsel moet kennis en kunde samenbrengen, de vraag bundelen én kosten besparen. De onderzoeker die de evaluatie uitvoerde, stelt dat deze besparing nog beter wordt behaald met meer focus op de ‘Klanten’. De regeldruk moet verminderd worden. HR van inkoop een boost krijgen. De ontsluiting van KPI’s en inkoopinformatie beter. En tot slot moet het governance model zich blijven doorontwikkelen. ‘Open deuren’ kun je zeggen. Maar goed, die moeten ook ingetrapt worden. De inkoopdirecteuren van het Rijk kunnen weer een aantal jaar met focus aan de slag.

Nu Inkoop-nieuwe-stijl bij het Rijk op de rails staat, is het hoog tijd dat gemeenten dit ook gaan doen. Het draaiboek van Siep ligt klaar. Zoek, vervang en uitvoeren maar. Nee, zo eenvoudig zal dat niet gaan. Dat zal weer beginnen met jarenlang lobbyen. Jammer dat Siep gepensioneerd is. Gelukkig kunnen we nog van hem blijven genieten in zijn rol van voorzitter van de overheidstak van NEVI. Misschien is hij van daaruit al lang bezig met die lobby voor de nieuwe grootste inkooporganisatie van Nederland…

 

Wim Nieland