Blog: 5 maanden AevesBenefit – een parallelle inkoopadvieswereld

29 nov 2017

Het is woensdag 29 november en de eerste 5 maanden als Director Consultancy voor de private & semi-publieke markt bij AevesBenefit zitten erop. In meerdere opzichten was dit een periode vol nieuwe indrukken en ervaringen. Geheel in lijn met de ‘eerste 100 dagen’ filosofie hebben we onze aandacht gericht op drie pijlers: het team, onze klanten en de inhoudelijke ontwikkeling. Wat ik toen nog niet wist was dat ook mijn privé leven een belangrijke rol zou gaan spelen en dat ik hierin meer parallellen terug zou vinden dan ik kon vermoeden. Laten we de balans eens opmaken…

Om te beginnen met het team. Niet in de laatste plaats belangrijk voor het daadwerkelijk realiseren van succes voor onze klanten. Hier ontwaar ik al snel het eerste parallel: teamuitbreiding! We zijn continu op zoek naar nieuw talent om ons inkoop consultancyteam te versterken en dat heeft op korte termijn al tot succes geleid. Deze groei is essentieel, zodat we ook in de toekomst hoogwaardige (inkoopadvies)dienstverlening kunnen garanderen. Nu wil ik niet zo ver gaan dat ik ook privé intensief heb gezocht naar nieuw talent om de dienstverlening in welke hoedanigheid dan ook te garanderen of verbeteren, maar feit blijft dat een tweeling in Q1 2018 voor teamuitbreiding gaat zorgen!

Dan de klanten die we kunnen en mogen bedienen. Onze eerste projecten bij gerenommeerde opdrachtgevers zijn succesvol afgerond. Variërend van strategie review, kostenbesparingsprogramma’s, het opstellen van prestatie-indicatoren tot het begeleiden van de implementatie van inkoopprocessen in verschillende Europese landen, alles vraagt om solide project- en programmamanagement. Nu is het zo dat een tweeling ruimte nodig heeft; bij uitstek een gelegenheid om voornoemde kwaliteiten in te zetten om huizen te verkopen en een nieuw, ruimer onderkomen aan te schaffen. De kunst om als consultant meerdere projecten succesvol naast elkaar te realiseren is dan ook privé een nuttige bijkomstigheid.

De derde pijler is inhoud. Klanten mogen relevante (inkoop)expertise verwachten als ze het AevesBenefit consultancyteam inschakelen. Dit geldt niet alleen voor ‘gangbare’ kennis op het gebied van inkoopstrategie en -beleid, besparingsprogramma’s, inkooptransformaties, categoriemanagement, leveranciersmanagement, contractmanagement en spendanalyses; maar ook voor vernieuwende waardeproposities zoals process mining, supplier scouting en business- en boardroom alignment. En waar ik in de waan van alledag helemaal lyrisch wordt van nieuwe (inkoop)oplossingen – daar val ik tijdens het inrichten van ons nieuwe huis snel terug op het ouderwetse onderhandelen. Een nieuw huis is immers leuk, maar een nieuw huis vol met nieuwe spullen tegen een goede prijs is toch nog wat leuker!

Het moge duidelijk zijn dat de eerste 5 maanden bij AevesBenefit een enorme uitdaging zijn geweest, niet in de laatste plaats door alle parallellen. De zoektocht naar nieuw talent in ons consultancyteam blijft de aandacht houden, maar dit geldt natuurlijk ook voor mooie, uitdagende projecten bij aansprekende klanten en het ontwikkelen en uitdragen van inhoudelijke expertise. Maar laat ik via deze weg voorzichtig beloven dat ik de parallellen met mijn privé leven na Q1 2018 tot normale proporties wil beperken…

Léon Fleuren