Column: Opwinden en verwonderen

2 aug 2017

Wow, we kunnen er wat van: meer, sneller, beter, efficiënter, slimmer… Mag het in de zomer even wat minder? Een jaar lang hebben we onszelf en elkaar gek lopen maken en opwinden. Ik ook. Over de meest uiteenlopende onderwerpen. De meeste hadden in mijn geval te maken met inkoop bij de overheid.

Het is ook bij mij nu tijd om even gas terug te nemen. Vroeg in de middag met een wijntje op de bank in de tuin en de voeten languit. Even niet opwinden. Zoals gezegd, dat heb ik een jaar lang al gedaan. Ik heb online mijn ‘verwondering’ geuit over initiatieven van de overheid om ‘Beter aan te besteden’, over de verkiezingsprogramma’s, rechtmatigheid bij de ‘objectieve leverancierskeuze’, de toepassing van een klikgesprek bij een DAS-procedure, Protectionisme, de kloof tussen inkopers en accountants…. en over nog veel meer. Off line liet ik mijn bloeddruk stijgen over andere (relatieve) onbenulligheden. Administratieve zaken, mensen die hun afspraken niet nakomen. Die ene relatie die niet snel genoeg reageert en dat soort aardse zaken.

Zo in de eerste week van de vakantie (ik woon in regio Noord, waar de kinderen dit jaar als laatste vakantie kregen) moet ik afkicken van m’n telefoon- en mailverslaving. Ik ga een paar dikke boeken lezen en vooral veel met de kids optrekken. Golfen, hardlopen en zwemmen. Even geen stress door m’n lijf de komende weken! Met de kalmte die dat oplevert moet ik het dan weer kunnen uitzingen tot de Kerst.

Er zijn leuke dingen in het vooruitzicht. Zo lopen we met een team van AevesBenefit en Inkopers-Café op 17 september de Dam-tot-Damloop voor Inkopers Tegen Kanker. Ik ben nog op zoek naar sponsoren! Verder beginnen we de tweede helft van 2017 met een traineeship voor net afgestudeerde juristen die zich in het Aanbestedingsrecht willen ontwikkelen. En ook organiseren we na de zomer een aantal expert-tafels om samen een aantal actuele inkooponderwerpen in de publieke sector te verdiepen. Houdt de website van AevesBenefit in de gaten de komende tijd!

Laten we voor de economische rust hopen dat het ook even rustig blijft in Turkije de komende tijd en dat Erdogan voorlopig geen provocerende dingen zegt. Hetzelfde geldt voor leiders als Trump en Kim Jong-Un. Onvoorstelbaar hoe eenvoudig die iedereen weer op hun achterste poten weten te krijgen. Een goede inkoopvriend van me zei vlak voor hij veel te vroeg overleed: “Wim, blijf je verwonderen en blijf je opwinden. Relativeer niet en blijf in de pen klimmen.” Dat ga ik zeker weer doen, maar voor nu gaat de stekker er even uit!

 

Wim Nieland