Lean Green Belt training bij de Rijksoverheid – De ervaring van Egwin de Waardt

11 aug 2017

Iets minder dan een jaar geleden werd ik door onze directeur Publiek Wim Nieland gebeld: of ik geïnteresseerd was om een Lean Green Belt-training te volgen bij de Rijksoverheid?

Met Lean Six Sigma wordt de kwaliteit en efficiëntie van bedrijfsprocessen verbeterd. Dat lijkt intern gericht, maar de tevredenheid van klanten wordt hierdoor direct verhoogd. Deze methode is over de hele wereld erg populair en heeft inmiddels duizenden organisaties en bedrijven geholpen om betere resultaten te behalen en succesvoller te worden. Ik kreeg dus de mogelijkheid om deze gerenommeerde opleiding te volgen.

Wim legde mij uit dat de Rijksoverheid zoekt naar manieren om de samenwerking met de partners maximaal te laten renderen. Een van die manieren is om de medewerkers van de partners de gelegenheid te geven om deel te nemen aan interne cursussen. Het doel is, behalve dat deelnemers zichzelf kunnen ontwikkelen, het ontwikkelen van een gemeenschappelijke taal en kennis op te doen van de manier van werken.

Om dit mogelijk te maken werd per training één externe toegelaten. Ik meldde mij gretig aan en twee weken later werd ik weer gebeld door Wim. Ik was geselecteerd als de externe die de Lean Green Belt kosteloos mocht volgen. Op 27 oktober meldde ik mij bij de Rijksoverheid voor de eerste van in totaal zes cursusdagen. De cursus begon met een voorstelrondje waar bleek dat, behalve ikzelf, de groep bestond uit deelnemers van de HIS en BV&F.

Wat volgde was, naast een prachtige opleiding waar ik zeer veel van heb opgestoken, een mogelijkheid om aansluiting te vinden bij de medewerkers van de Rijksoverheid. We voerden samen opdrachten uit tijdens de cursusdagen en ondanks dat het voor mij niet verplicht was om het praktijkonderdeel van de cursus te volgen, heb ik me toch aangesloten bij een projectteam. Hierdoor kon ik buiten het theoretische deel van de cursus ook een bijdrage leveren aan het in de praktijk brengen van de theorie.

Hierdoor kan ik nog beter aansluiten bij de interne processen binnen de Rijksoverheid en van dichtbij bijdragen aan de ontwikkeling die beoogd wordt. De meeste cursusdagen bestonden uit een deel pure theorie met daarnaast een deel praktische opdrachten. Tijdens de praktische opdrachten konden we veel van elkaar leren. Alle deelnemers, zowel medewerkers van de HIS en BV&F als ik, leerden elkaar beter kennen en kwamen erachter in hoeverre elkaars werkzaamheden in sommige gevallen invloed hebben op elkaar.

Ik ben ervan overtuigd dat het bijwonen van deze cursus bijdraagt aan mijn begrip van de Rijksoverheid Dit zorgt er uiteindelijk voor dat ikzelf, of mijn collega’s die werkzaamheden voor de Rijksoverheid zullen uitvoeren, een beter beeld hebben van de behoefte van de klant. Dit zal, helemaal in de geest van Lean Six Sigma, voor een hogere kwaliteit en efficiency van de samenwerking zorgen.

Egwin de Waardt