Blog: Durf jij in te zetten op jouw eigen merk?

22 jul 2016

Onlangs ben ik naar het concert van Beyoncé geweest. Wat een onvergetelijke avond! Ik vind het zó knap hoe zij zichzelf neerzet en vol passie zingt over de zaken waar zij om geeft. Naast natuurlijk haar prachtige stem, killer body en charisma, is zij een vrouw met een onwijs duidelijke “brand”. Met haar uitstraling en boodschap zorgt zij ervoor dat al haar fans zich met haar identificeren. Dat maakt dat zij al jaren wereldwijd nummer één tracks scoort en miljoenen fans heeft. Weet jij jezelf zo te positioneren en te zorgen voor fans? Ga op zoek naar jouw inner Beyoncé. Of voor mijn mannelijke lezers, naar jouw inner Jay-Z.

In mijn vorige blog besprak ik de zoektocht naar jezelf. Een proces waar je als starter op de arbeidsmarkt of als werkende professional, doorheen gaat wanneer je toe bent aan een nieuwe uitdaging. Zodra je dit proces hebt doorlopen en weet wie jij bent en wat jij wilt, is het tijd voor de volgende stap. Namelijk: hoe ga jij ervoor zorgen dat jouw netwerk jou opmerkt? Welke middelen zet je in en wat laat je zien om een nieuwe baan te vinden? Hierbij staat één begrip centraal: personal branding. Wat betekent dat nou eigenlijk? Personal branding is het vertalen en overbrengen van jouw eigen merk en boodschap naar de markt.

Het gaat dus over de marketing van jezelf in de arbeidsmarkt. Wees je ervan bewust dat jij marketeer bent van je eigen merk. Daarbij kan dit stappenplan helpen, zodat je het maximale uit jouw eigen merk haalt, wanneer je jezelf profileert. Dus durf jouw grenzen te verleggen en jouw eigen merk over te brengen!

  • Breng in kaart wie jij bent als persoon, wat jij graag wilt, waar jij trots op bent en hoe jij dat wilt gaan bereiken: de zoektocht naar jezelf;
  • Zorg dat jouw LinkedIn profiel en cv up-to-date zijn. Hierbij is het belangrijk dat de gegevens met elkaar overeenkomen. Schrijf dus dezelfde zaken op. Daarnaast is het nuttig om een korte beschrijving bij elke functie te geven, dat schetst een beter beeld van je profiel. Wat doe je op dit moment, wat is je huidige functie en wat zijn jouw successen? Kortom, wees ABC: authentiek, betrouwbaar en compleet;
  • Zorg voor een representatieve foto. Een foto waarop je goed zichtbaar bent, in representatieve kleding en met een representatieve omgeving/achtergrond;
  • Schrijf een samenvatting op je LinkedIn pagina en/of cv. Een kort stuk tekst waarin je op een creatieve, maar professionele manier iets over jezelf laat zien. Benoem hier bijvoorbeeld de resultaten die je de afgelopen jaren behaald hebt, geef een beschrijving van waar je op dit moment mee bezig bent qua werkzaamheden of schrijf een kort verhaal over je sterktes en zwaktes. Laat hierin jouw personal brand zien. Wees kort en bondig. Vertel alleen nuttige informatie die op waarheid gebaseerd is.
  • Scherm andere social media af, indien deze niet van toegevoegde waarde zijn voor je profilering. Denk hierbij aan Instagram en/of Facebook. Mocht jij deze kanalen graag willen delen en openbaar houden, wees dan kritisch naar je profiel en zorg dat er alleen informatie op staat die een bijdrage levert aan jouw personal brand.
  • Tot slot, zorg dat je scherp blijft letten op jouw merk. Als het goed is blijf jij je ontwikkelen en groeit jouw “brand” met je mee. Blijf jouw “brand” dus uitbreiden en reflecteer regelmatig. Draag jouw merk vol trots uit en doe ook daadwerkelijk wat je zegt.

Vind de Beyoncé of Jay-Z in jezelf en laat die zien aan de wereld. Verleg je grenzen en stap uit je comfortzone. Voer meerdere gesprekken en wees kritisch op jouw “brand”. Wees trots op wie jij bent en de stappen die jij gemaakt hebt. Ga aan de slag met je eigen ontwikkeling en profileer jezelf goed in de markt.  Zoals Queen B zegt: “I don’t like to gamble, but if there’s one thing I’m willing to bet on, it’s myself.”


Ben jij geïntrigeerd door dit blog en aan het denken gezet over jouw positionering in de markt? Of wil jij graag samen met mij een keer naar jouw profiel en “brand” kijken? Neem dan contact op met annabelle@aevesbenefit.com of 0646317655.

 

Annabelle van der Vossen

Aeves20160408-0669


Annabelle is sinds 1 april werkzaam bij Aeves als Research Consultant. Dagelijks komt zij in contact met (young) professionals over hun drijfveren en vindt zij aanknopingspunten met vacatures, voor zowel de interne als externe opdrachtgevers, om een perfecte match te vinden.