Column: What makes you tick?

12 dec 2016
Wat een gaaf dynamisch jaar was 2016! Ik kan me geen jaar herinneren dat zo positief en energiek was. Zowel zakelijk, maar zeker ook privé. En het mooie is, de combinatie van die twee – m’n work-life balance – wordt met het jaar beter. Dat voelt goed.

Zakelijk 2016 stond voor een groot deel in het teken van de integratie van Aeves en Benefit. Tijdens de verbouwing is de ‘winkel’ natuurlijk open gebleven. Inmiddels hangt er een nieuw naambord op de deur: “Aeves Benefit”. ‘Daar is geen prijsvraag aan te pas gekomen’ hoor ik u denken. Klopt inderdaad. Zijn we helemaal zelf op gekomen… Als het uitgangspunt van de integratie “best of both worlds” is, waarom dan ook niet met de naam? Vanaf januari gaan we dus met de naam Aeves Benefit en een nieuwe huisstijl onder één vlag verder. Eén bureau met één doel: de beste zijn!

Ik geniet er ontzettend van om te zien hoe onze adviseurs het doen bij onze klanten. Hoe zij zich persoonlijk ontwikkelen en groeien in hun vak. Daar krijg ik een kick van. Het is wel een enorme uitdaging om onze adviseurs happy te houden. Daar is niet één toverformule voor; het bestaat uit vele facetten. Een beperkte afstand tot de opdrachtgever bijvoorbeeld. We hebben december en januari bovendien uitgeroepen tot de wervingsmaanden. We doen deze maanden nog meer ons best nog meer leuke en inspirerende collega’s aan te trekken die tot grote hoogte willen vliegen bij onze opdrachtgevers. Kom bijvoorbeeld op 11 januari met ons kennismaken op ons kantoor in Amsterdam tijdens de ‘Meat and Greet’!

‘What makes you tick?’ is bij deze werving onze allerbelangrijkste vraag aan nieuwe collega’s. Als je dat van jezelf weet, kun je een stip op de horizon zetten en er op af gaan. Klinkt best simpel, maar valt in de praktijk vaak enorm tegen. Je bent zelf verantwoordelijk voor je eigen ontwikkeling. Maar je mag van je werkgever verlangen dat hij je stimuleert en faciliteert met opleiding en coaching (en in ons geval uitdagende inkoopadviesopdrachten).

December is vaak een maand van lijstjes en terugblikken. Genoeg mensen die dat al doen. Ik kijk dit jaar liever vooruit naar 2017. Ik voorzie, voor zover ik in de glazen bol kan kijken, een jaar waarin inkoop zich nog verder zal inmengen in en richten op de organisatiedoelen. Populair gezegd; ‘de business focus’. De discussie over het bestaansrecht van inkoop laten we voorgoed achter ons. Die is inmiddels klip en klaar. De hele Trump-mania en Brexit vallen uiteindelijk mee en hebben slechts een beperkte negatieve impact op onze economie. Maar goed, de wens is in dat laatste geval ook zeker de vader van de gedachte…

Ik hoop dat 2017 net zo’n interessant jaar wordt als 2016 en dat we eind volgend jaar weer juichend het jaar uit gaan. Fijne feestdagen allemaal en een passievol nieuw jaar!

Wim Nieland