Column: van hockeystick naar impact

27 nov 2019

Economen kijken maar naar twee parameters om de economische groei op lange termijn te voorspellen: de demografische ontwikkeling en de productiviteitscijfers. Met andere woorden, hoeveel mensen zijn er beschikbaar om te werken en hoeveel komt er uit hun handen. Die twee elementen bepalen hoe de hockeystick-curve er uit komt te zien. Ik vind het nogal wat: de toekomst voorspellen met behulp van twee glazen bollen. Marieke Blom, hoofdeconoom van ING, sprak onlangs een zaal ondernemers toe met de boodschap dat er in dit kader weinig reden is tot optimisme. De groei van de Nederlandse bevolking stagneert en de productiviteit neem ook nauwelijks toe.

“Hoe kan de Nederlandse economie over twintig of dertig jaar duurzaam blijven groeien?” Deze vraag stelt het kabinet in de Troonrede. “Daarvoor komt de regering nog dit jaar met een breed opgezette groeiagenda en begin volgend jaar met een opzet voor een investeringsfonds.” Ik vraag me af waar deze groeiagenda en dit fonds de nadruk op legt. Op duurzaam of op groeien? Wat zou het gaaf zijn als ze deze twee vliegen in één klap weten te slaan. Los van migratie, heeft het kabinet weinig invloed op de bevolkingsgroei. Met investeringen in innovaties kan er een slinger gegeven worden aan de productiviteit. Kijk je naar ‘duurzaamheid’ dan is er nog een enorme slag te slaan. De zeventien Sustainable Development Goals (SDG’s) of Duurzame Ontwikkelingsdoelen bieden daar een perfecte kapstok voor. Deze opvolgers van de millenniumdoelen maken impact en gaan over kennis, klimaat, circulariteit, landbouw, werk, gender, gelijkheid, zorg, water, innovatie, biodiversiteit, infrastructuur en veiligheid.

De economie is verslaafd geraakt aan impulsen die op de korte termijn effect hebben. Maatregelen die de productie, orders, voorraad en inkoop beïnvloeden en die de PMI een snelle impuls geven. Toch is het mantra ‘groeien om te groeien’ kortzichtig, ook voor inkopers. Wat maakt het uit uiteindelijk als de cijfers tijdelijk opveren na één of ander financiële injectie en de beurzen daardoor eventjes in het groen staan? Het gaat om de dingen die we nu doen en waar onze kinderen de vruchten van kunnen plukken!

De groei op lange termijn moet direct in verband worden gebracht met de SDG-doelen. Sterker nog, groei moet voortaan alleen worden uitgedrukt in termen van het behalen van deze doelen. Pas als honger en armoede de wereld uit zijn, we hernieuwbare energie gebruiken, sociale ondernemingen stimuleren en allemaal in vrede leven, is er sprake van serieuze groei. De rest is bijzaak. Ik kijk erg uit naar de groeiagenda in december.

Wim Nieland is Director Business Development bij AevesBenefit.

Heb je de vorige column van Wim gemist? Klik dan hier. 

Column Wim Nieland