Column: VaarWeele!

3 dec 2018

Wat een memorabele dag. Op vrijdag 30 november 2018 nam Arjan van Weele afscheid als hoogleraar aan de TU van Eindhoven. Hij gaat met pensioen. Bij een professor heet dat ‘met Emeritaat’. Letterlijk; ‘uitgediend’. Nou, Van Weele maakte bij zijn uittreedrede allesbehalve een uitgediende indruk. Ik heb maar zo het idee dat hij voorlopig nog niet achter de geraniums te vinden is… Wat een energie heeft die man!

Ik weet zelf niet beter of Van Weele is dé onbetwiste goeroe in inkoopland. Zeker in Nederland. Google hem en je krijgt 225.000 (!!!) hits… Wat een impact heeft deze man gemaakt in zijn carrière. Voor NEVI 1 heb ik ‘zijn’ pijl in m’n kop gestampt en voor NEVI 2 citeerde ik uiteráárd uit zijn publicaties. ‘Wie niet?’zou je zeggen?

Het werd vrijdag emotioneel voor zowel de zaal als voor Arjan toen hij ná zijn rede onverwachts – volledig terecht – werd gedecoreerd als officier in de orde van Oranje-Nassau. Daarmee werd zijn status van inkoop-God voor mij alleen maar bevestigd. Met zijn boek ‘Inkoop in strategisch perspectief’ als de inkoop-bijbel. In zeven talen vertaald en zeventigduizend keer verkocht… Tijd voor een nominatie voor managementboek van het decennium?

Siep Eilander noemde hem in zijn speech een ‘benaderbaar icoon’. En dát is hij zeker! Welke inkoophoogleraar zie je vaker op NEVI-bijeenkomsten dan Arjan van Weele? Je kunt zo naast hem komen te zitten tijdens een presentatie en een praatje met hem maken; oprecht geïnteresseerd als hij is.

Naast hoogleraar was Arjan met veel succes consultant voor veel vooraanstaande AEX-bedrijven. In de publieke sector is hij echter minder bekend. Toch houdt hij er ook een uitgesproken mening op na over inkopen in dit domein. Dat kenmerkt hem. Zijn mening over de doorgeslagen focus op kosten (in plaats van op kwaliteit en duurzaamheid) deel ik echter niet. Misschien ooit nog eens een discussie waard…

Arjan van Weele noemt inkoop géén vak. Hij leent een definitie van Finn Wijnstra. In vier citaten: inkoop is een ‘Multi-Paradigmatisch bedrijfsdomein’. ‘The last fronier in business’. Het laatste loket waarna geld de organisatie verlaat. Een bruggenbouwer naar leveranciers. Kortom: een vrij academische manier om te zeggen dat inkoop binnen een organisatie allesomvattend en van strategisch belang is!

Als er een fanclub van Arjan komt, dan word ik lid! Al had ik op 30 november al het gevoel dat die bij elkaar was gekomen. Met de ‘Arjan!’ (een speciale uitgave van Deal!) als eigen fanclubblad. Je hebt het dik verdiend! Bedankt voor jouw gigantische bijdrage aan onze gezamenlijke passie!

Wim Nieland