Column: Trumps inkoopprobleem

26 aug 2019

Wat schaars is, moet je pakken”, moet Trump hebben gedacht toen hij zijn oog op Groenland liet vallen. Een land vijftig keer zo groot als Nederland en met nog geen 60 duizend inwoners. Groenland is het beloofde land voor grote olieconcerns. In de bodem schuilt een grote hoeveelheid olie en gas: precies waar Amerikanen aan verslaafd zijn. Ook uit strategisch oogpunt heeft het land potentie en vandaar de grote interesse van Trump. Maar ja, dan moet het wel te koop zijn…

Je hoort wel eens verhalen van mensen die heel subtiel een briefje in de brievenbus stoppen waarin ze hun interesse kenbaar maken om je huis te kopen – als het ooit te koop komt. Beschaafd en toch lekker proactief! Zo pakte Trump het met Groenland niet aan. Geen briefjes in de brievenbus: hij stapte eropaf om te onderhandelen over de prijs. En toen hij nul op rekest kreeg, liep hij als een klein kind stampvoetend weg. “Groenland is niet te koop!”, liet de Deense regering, als ‘eigenaar’, hem weten. Toch wel een belangrijke voorwaarde om iets te kopen, zou je denken. Maar misschien wekt ‘vraag’ wel ‘aanbod’ op?!

Ik ben een bèta. Lekker rekenen. Dat is waarom ik Inkoop zo leuk vond toen ik van school kwam. Alles volgens de ratio beredeneren; heerlijk! Inkoop wordt echter steeds meer een ethisch en psychologisch vakgebied. Denk aan deze recente nieuwsberichten waar Inkoop een rol in speelde:

ING-flexwerkers die niet betaald worden door geldproblemen bij het payrollbedrijf dat de bank juist inzet om die betalingen af te handelen. En de overheid die een ICT-contract vroegtijdig ontbindt voor het nieuwe inhuursysteem voor externe medewerkers. In beide gevallen leverden de leveranciers niet wat ze beloofden.

Aan wie is het te wijten dat een deal niet werkt – of bij Trump nog niet eens tot stand komt? Ligt het aan de koper of de verkoper? Drijft de één de ander tot onaanvaardbaar opportunisme? Het is onze taak als inkopers om dát in ieder geval te voorkomen. Met voldoende categorie- en marktkennis, en besef van je eigen machtspositie ten opzichte van de markt, is de ethiek een belangrijk onderdeel van ons vakgebied. Als we als alfa-aapjes op onze bèta-rots blijven zitten, weten we één ding zeker: dan komt het niet goed!

Er zullen weinigen zijn die het ethisch verantwoord vinden wat Trump deed met Denemarken. Je kunt hem echter één ding niet ontzeggen: dat hij geen benul heeft van zijn ‘marktpositie’. Het psychologische effect dat hij teweegbracht door zijn lompe tweets, was ongekend. Ik ben benieuwd hoe lang het duurt voor de stars and stripes wapperen op het (nu nog) Groenlandse ijs…

Wim Nieland

Heb je de vorige column van Wim gemist? Klik dan hier. 

Column Wim Nieland: Trumps inkoopprobleem

Column Wim Nieland: Trums inkoopprobleem