Column: BVPisme

21 jun 2013

Er valt nauwelijks aan te ontkomen. Het nieuwe geloof waar inkopers massaal voor vallen: Best Value Procurement. Je wilt wel maar het lukt gewoon niet om vast te houden aan het oude vertrouwde traditionele inkopen. Hoe dat kan? De BVP-missionarissen trekken met hun effectieve en nauwkeurig geplande (en door een marketing professor uitgedachte) missieboodschap als verlossers door het land. Geen NEVI bijeenkomst of inkoopdag meer zonder “Het Woord”. En het pakt je. Mij inmiddels ook. Toen ik de hoge priester van BVP (een Amerikaanse professor met een naam die lijkt op een Japanse stad) in levende lijve zelf had ontmoet was ik om.. Althans, na een preek van een uur waarin hij de verlossing kwam brengen. Vervolgens leest je “De Bijbel” , volg je de training, en je hoort er helemaal bij. Wow!!… Dat voelt goed. En nu verricht ik, gewapend met m’n B-certificaat, zelf zendelingenwerk. Eigenlijk kun je daar nauwelijks nog van spreken. De fase van de innovaters en early adapters ligt al achter ons. De grote massa maakt nu kennis met het BVPisme.

Ieder jaar wordt er een up-date van de BVP-bijbel uitgebracht en het eerste heuse Nederlandse BVP-congres ligt inmiddels achter ons. Een aanzienlijke groep van BVP-discipelen, die bij de gelijknamige vereniging en Linkedingroep zitten, beleden samen hun geloof. Verschillende BVP-priesters kwamen lezingen geven om uit te leggen hoe het Woord gelezen moet worden. De jaarlijkse update moet je echt hebben want er verandert nog wel het één en ander. Boze tongen beweren dat dit wordt gedaan om het commerciële belang van Kashiwagi BV te dienen. Zodat er weer boeken en trainingen verkocht kunnen worden. Maar dat zijn geen echte BVP’ers!

Waar draait dat prestatie inkoop (zoals het in Nederland liefkozend wordt genoemd) nou helemaal om? Het herkennen van de beste expert leverancier, daar een goed contract mee afsluiten (opgesteld door de leverancier!) en zorgen dat hij zijn beloftes waar gaat maken. Met de BVP-methode zou dat in 98% van de gevallen lukken. Hoe ingewikkeld je project ook is. Echter, bij echte commodities is BVP nauwelijks interessant. Je weet wat je wilt kopen en er zijn weinig risico’s.

Het Woord valt in Nederland met name in de publieke sector in goede aarde. Kennelijk is deze al gewend met uitgebreide procedures te werken en vinden zij de relatief lange doorlooptijd niet zo’n punt. Of is het vanuit het diepe innerlijke verlangen naar doelmatigheid? Ik hoop het laatste. In ieder geval zijn overheidsorganisaties, met een leger consultants achter zich, wèl lekker bezig met dat BVP. Eén van de effecten is dat zich als een spiegel een hele Best Value Sales industrie ontwikkelt. Voor ieder BVP project moeten meerdere leveranciers een BVP aanbieding doen. En dat is, net als aan de inkoopkant, toch echt andere koek. Geen bla,bla-verhalen en marketing teksten meer in een offerte, maar nu echt nadenken over wat die klant wil hebben en waar de risico’s zitten. Werk voor weer een heel leger adviseurs…

Het gedachtengoed van BVP is goed. I am a believer! Waar ik moeite mee heb is het sektarische karakter. Misschien moet ik daar nog wat langer aan wennen om ook aan mee te kunnen doen.

Wim Nieland