CM met hart en ziel!

23 apr 2018

Dat contract- en leveranciersmanagement (CM) bloeit, behoeft nauwelijks betoog. NEVI organiseerde recent voor de zesde keer op rij een drukbezochte contractmanagementdag. Er ontstaan gecertificeerde CM-opleidingen en het aantal contractmanagementvacatures is nog nooit zo hoog geweest. Super gaaf dat de ‘kip-en-het-ei discussie’ (eerst investeren in CM voor je de investering dubbel en dwars terugverdient) kennelijk achter ons ligt. Dat is een recente doorbraak. Toen ik in 2014 de contractmanagementnorm onder de Early Adopters onderzocht (1 contractmanager op 120 contracten) was daar zeker nog geen sprake van!

Niet alleen nut en noodzaak ontwikkelen zich, ook de invulling van het vak. Ik merk dat de ‘scherpe randjes’ er een beetje af gaan. In plaats van te managen op de letter van het contract, worden de geest en de menselijke maat ervan steeds belangrijker: tekenen van volwassenheid. Het competentieprofiel evalueert naar meer mensgericht, flexibeler en extroverter. Een contractmanager krijgt steeds meer de rol van (interne) opdrachtgever aan Inkoop. Hij stelt vooraf de voorwaarden vast en gaat na contractering de relatie aan met de leverancier.

Bij de overheid neem ik echter een opmerkelijke, afwijkende ontwikkeling waar. Ik zie het afgelopen half jaar een explosie van het aantal marktconsultaties. Sommigen houden het beschaafd, anderen vragen ondernemers de hemd van het lijf. Alsof ze iedere materiedeskundigheid ontberen. Gewapend met de gelijknamige handreiking van PIANOo, verdwijnt iedere gêne als sneeuw voor de zon. Ik zie organisaties complete inkoopstrategieën uitvragen aan de markt. Kom op contractmanagers, die regie geef je toch niet uit handen! Zeker niet in recht-toe recht-aan commodity markten! Ik hoop dat deze trend zich keert en dat de marktconsultatie (zonder meerwaarde) geen vast onderdeel wordt van een aanbestedingsproces. Het is geen middel om de inkoopstrategie aan de markt uit te besteden!

Waar contractmanagers hun meerwaarde momenteel nog eens extra mee kunnen verstevigen is de AVG. Menige CxO ligt nu wakker van deze nieuwe privacywet. De AVG in nieuwe contracten opnemen, is niet zo’n groot probleem. Dat kan inkoop ‘tackelen’. Maar alle bestaande contracten scannen met een AVG-bril op is specialistisch monnikenwerk. Zeker als je het contractbeheer niet goed op orde hebt. En áls je er dan achter bent waar de privacy-schoen wringt, dan moeten er aanvullingen / aanpassingen komen. Lastig onderhandelen als de handtekeningen al zijn gezet… Helaas kan niet iedereen zo makkelijk als Facebook de kleine lettertjes over privacy wijzigen!

De AVG laat zien waarom professioneel CM zo megabelangrijk is. Ik hoop dat de Late Majority dit nu ook gaan inzien.

Wim Nieland