Blog: De zoektocht naar jezelf

22 jun 2016

De zoektocht naar jezelf: waar begint die nou eigenlijk? Wanneer je op het punt staat om de volgende stap in je carrière te zetten, stel je jezelf verschillende vragen. Wie ben ik nou eigenlijk? Waar krijg ik energie van? Waar zie ik mijzelf over vijf jaar? En tot slot: welke rol ga ik hier zelf in spelen?

Een paar maanden geleden nam ik zelf die volgende stap: de zoektocht naar mijn eerste, echte grotemensenbaan. In juni 2015 studeerde ik af in de Bachelor Human Resource Management. Vervolgens begon ik aan het voortraject van de Master Arbeidsrecht. Ik kwam er echter al snel achter dat dat toch niet helemaal was wat ik ambieerde. Ik wilde juist mijn kennis in praktijk toepassen en relevante werkervaring op doen; liefst in een snelgroeiend en ambitieus bedrijf.

Vol goede moed stuurde ik een aantal motivatiebrieven met mijn up-to-date cv. Ik voerde vijf sollicitatiegesprekken bij verschillende bedrijven. Omdat ik bewust de keuze had gemaakt om aan het werk te gaan, keek ik kritisch naar de beschikbare vacatures én naar mijzelf. Ik stelde mijzelf de bovenstaande vragen en probeerde een zo goed mogelijk beeld van mijzelf te schetsen – voor mijzelf en voor de bedrijven die ik benaderde. Ik bracht mijn kwaliteiten en valkuilen in kaart, woog verschillende dilemma’s met elkaar af en maakte een keuze in wat voor mij echt belangrijk is. Daarbij ging ik in gesprek met verschillende mensen in mijn omgeving, zocht aanknopingspunten en was assertief tijdens mijn sollicitatiegesprekken. Uiteindelijk concludeerde ik dat ik een baan wilde met voldoende ontwikkelingsmogelijkheden, waar ik met vallen en opstaan zou leren in de praktijk en waar ik in een ambitieus en persoonlijk team terecht zou komen. Tijdens mijn zoektocht maakte ik dus doordachte keuzes en keek ik vanuit een ander perspectief naar mijzelf. Uiteindelijk kwam ik helemaal op mijn plek terecht.

Wat mij enorm opviel tijdens deze zoektocht is dat bedrijven niet (meer) zozeer kijken naar welke studie je hebt gedaan, maar voornamelijk naar je drijfveren en ambities. Natuurlijk is de opleiding, voornamelijk het denkniveau, van belang tijdens het werving- en selectieproces, maar het draait uiteindelijk vooral om wie jij bent als persoon. Wat jij voor jezelf wilt en welke rol jij hierin gaat spelen. Laat zien dat jij hierover hebt nagedacht. Toon aan wat jij in het verleden hebt gedaan om te onderbouwen wie je nu bent. En misschien wel het allerbelangrijkste: speel een actieve rol in waar jij naartoe wilt groeien.

Lees je bijvoorbeeld goed in op vacatures die bij jouw profiel aansluiten, bel bedrijven die jou aanspreken, vraag feedback aan jouw omgeving en zorg dat jij je richt op de zaken waar jij passie voor hebt. Wees creatief en doe het op een manier die bij jou past. Zorg dat je weet hoe jij jezelf moet presenteren. Weet wat jouw ambities en drijfveren zijn. Weet wie jij bent en wat jij wilt. Dat levert een baan op waar je energie van krijgt en een glansrijke carrière waar je trots op mag zijn. Hoe cliché het ook klinkt: die zoektocht naar jezelf begint dus ook écht bij jezelf!

Ben jij geënthousiasmeerd door mijn blog en aan het denken gezet over jouw eigen zoektocht en drijfveren en wil je een (telefonisch) consult met mij of een van mijn collega’s, neem dan contact op met annabelle@aevesbenefit.com of 0646317655.

Annabelle van der Vossen

Aeves20160408-0725


Annabelle is sinds 1 april werkzaam bij Aeves als Research Consultant. Dagelijks komt zij in contact met (young) professionals over hun drijfveren en vindt zij aanknopingspunten met vacatures, voor zowel de interne als externe opdrachtgevers, om een perfecte match te vinden.