Manager Categorie Management (W&S) – Alliander – Arnhem

2 jun 2020 Inkoop Werving en Selectie Alliander - Arnhem

Introductie

Een greenfield managementfunctie als onderdeel van een nieuwe en vooruitstrevende inkooporganisatie. De kans om met jouw visie, inkoopspecialisme en ervaring met verandermanagement bij te dragen aan een world-class inkoopfunctie. Ben jij op zoek naar een unieke uitdaging als vervolgstap in jouw inkoop carrière?

AevesBenefit is voor netwerkbedrijf Alliander op zoek naar een:

Manager Categorie Management (W&S)

Organisatie

Alliander is een vooruitstrevend en innovatief netwerkbedrijf en bereidt zich voor op haar rol en taak als netwerkbedrijf van de toekomst; door via innovatie snel slimme oplossingen te ontwikkelen en te implementeren. Oplossingen waarmee de maatschappelijke kosten van onze energievoorziening beperkt worden en waarmee iedereen onder gelijke condities toegang houdt tot betrouwbare, bereikbare en duurzame energie. Alliander is een organisatie met ruim 100 jaar ervaring en rond de 6000 medewerkers. Dagelijks houden zij zich bezig met het beheren en aanleggen van kabels en leidingen, die stroom en gas leveren aan miljoenen Nederlandse woningen en bedrijven in de regio’s Noord, Oost en West.

Alliander staat voor grote uitdagingen die nauw met elkaar samenhangen: de energietransitie, kostenbesparingen en een grote hoeveelheid werk aan de netten met een tekort aan technici en schaarste in de leveranciersmarkt. De Inkoopafdeling speelt hierin een sleutelrol door alle uitgaven bij derden te beïnvloeden; op jaarbasis is dat ruim meer dan €1,5 mld. Inkoop trekt vanuit een centrale rol samen op met de business richting de markt, om de doelen van Alliander te realiseren. Hiervoor heeft Alliander een world-class inkoopfunctie ontwikkeld die de huidige en toekomstige behoefte van de business begrijpt, de markt kent, commercieel acteert en excellent is in de uitvoering.

Functie

De cruciale vraag voor de Manager Categorie Management is hoe Inkoop maximaal kan bijdragen aan Alliander’s doelen door optimaal in de behoeften te voorzien. Je bent onderdeel van het Inkoop MT samen met collega Inkoopmanagers, de Manager Bestellen-tot-Betalen, Inkoop Business Partners en de CPO. Je rapporteert direct aan de CPO en samen met andere inkoop MT-leden bepaal je de inkoopstrategie en beleid. Samen bouwen jullie een nieuwe en leukere afdeling en een betere Alliander-brede inkoopfunctie. Als Manager Categorie Management ben je verantwoordelijk voor het functioneren van ongeveer 11 Categorie Managers. Je vertaalt de Alliander doelstellingen in strategie en beleid en vertaalt dit naar de jaarplannen van jouw team. Daarnaast geef je richting aan de activiteiten van de afdeling en zorg je voor de realisatie van de vastgestelde commerciële-, financiële-, en organisatie doelstellingen. Zowel intern als extern vertegenwoordig je de inkooporganisatie en creëer je draagvlak voor de benodigde inkoop verbetertrajecten. Je hebt zicht op het functioneren van de totale inkoopfunctie binnen Alliander en je signaleert kansen om deze te verbeteren. Samen met de CPO en het MT bepaal je de inkoopstrategie en het beleid en zorg je voor de vertaling naar het jaarplan van het team.

 • Je helpt de Categorie Managers met het vormen van een visie op de categorie en bij het betrekken van de juiste stakeholders in de business.
 • Je zorgt ervoor dat Categorie Managers marktstandaarden en externe ontwikkelingen in de categorieplannen opnemen en stuurt op targets voor verlaging van de TCO uit de categorieplannen.
 • Je creëert actief draagvlak in de organisatie voor het inkoopbeleid en bewaakt de naleving hiervan.
 • Je fungeert als aanspreekpunt voor de andere afdelingen en ketenpartners. Je spreekt medewerkers aan en escaleert waar nodig naar het management in de business.
 • Je maakt een vertaling van inkoopstrategie en beleid voor het team (jaarplan), in samenspraak met de andere teams en de business en zorgt dat de doelstellingen van het jaarplan passen in de inkoopbegroting. Onderwerpen zijn o.a.: continue kwaliteitsverbetering, standaardisatie van activiteiten, digitalisering van activiteiten, HRM-doelstellingen, communicatie.

Functie-eisen

Je hebt ervaring met het opbouwen en verbeteren van een Categorie Management afdeling. Jouw kennis en ervaring weet je in zetten voor Alliander om bij te dragen aan de world-class inkoopfunctie. Verder:

 • Heb je een hbo- of wo diploma en beschik je over academisch werk- en denkniveau.
 • Je hebt minimaal 8 jaar ervaring in een vergelijkbare, leidinggevende (inkoop)positie.
 • Werkzaamheden zijn strategisch van aard. Jij bent in staat om op hoog abstractieniveau te acteren.
 • Je bent een enthousiaste, inspirerende en ervaren leider en je hebt bewezen ervaring in het organiseren van organisatieontwikkeling evenals communicatie- en changemanagement vaardigheden op bestuurlijk niveau.
 • Je bent succesvol in het bouwen en onderhouden van contacten met stakeholders, het creëren van draagvlak en legt de verbinding met beslissers binnen Inkoop en de business en kan met tact verbeterprojecten intern ‘verkopen’.
 • Het is van belang dat je in staat bent om continue te verbeteren om de uitdagingen die op Alliander afkomen in goede banen te leiden.

Aanbod

Jij hebt de energie, Alliander biedt je de ruimte. Ruimte om het beste uit jezelf te halen, daar worden jullie immers allemaal beter van. Jij, Alliander en de eindklanten. En er is meer. Voor deze vacature kan je rekenen op (o.b.v. een 38-urige werkweek):

 • Een bruto salaris tot € 8202,- (schaal 12) per maand.
 • Een vast contract na 1 jaar.
 • Op fulltime basis een Persoonlijk Budget van 18% van het jaarsalaris. Je kunt dit laten uitbetalen, er extra verlofdagen van kopen of storten in je pensioen.
 • Een vergoeding van 70% van het wettelijk minimum loon over de ouderschapsverlofuren. Dit geldt bij het opnemen van ouderschapsverlof na 1 jaar dienstverband.
 • Elk jaar 36 uur (4,5 dag) extra spaarverlof. Dit verlof kan je opnemen of maximaal 10 jaar sparen voor bijvoorbeeld een sabbatical.
 • Een duurzaam inzetbaarheid budget van € 500,-. Deze kun je inzetten voor bijvoorbeeld loopbaanontwikkeling, een sportabonnement en/of arbo-proof thuiswerkmeubilair.
 • Een ABP-pensioen waarvan Alliander 70% betaalt.
 • Een vaste eindejaarsuitkering van 5,94%.
 • Alliander biedt veel ruimte en mogelijkheden voor jouw ontwikkeling. Daarvoor werken we samen met de beste opleiders van Nederland. Je kunt kiezen uit een breed aanbod aan trainingen, workshops, opleidingen, studieboeken, webinars en E-learningmodules.
 • Een NS Business Card of als je met de auto reist een kilometervergoeding.
 • Een bruto bijdrage van € 360 en kortingen bij afname van een aanvullende verzekering als je een collectieve ziektekostenverzekering bij Zilveren Kruis Achmea hebt.
 • Een laptop en mobiele telefoon, anders: Bring Your Own Device.

Bij Alliander verbaas je je over de fijne arbeidsvoorwaarden. We hebben ze hier voor je op een rij gezet https://werkenbij.alliander.com/arbeidsvoorwaarden.

Inlichtingen

Heb je interesse of vragen over deze vacature? Neem dan contact op met Boudewijn Meijs 06 52850540 b.meijs@aevesbenefit.com.

Sollicitatie

Ben jij degene die wij voor deze functie zoeken? Solliciteer dan direct via de knop “Solliciteren” hieronder!