Inkoop Business Partner (W&S) – Alliander – Arnhem

2 jun 2020 Inkoop Werving en Selectie Alliander - Arnhem

Introductie

Een greenfield inkoop MT functie, met jou als essentiële verbinder van inkoop en de business. Onderdeel van een nieuwe en vooruitstrevende inkooporganisatie. De kans om met jouw visie, inkoopspecialisme en ervaring met verandermanagement bij te dragen aan een world-class inkoopfunctie. Ben jij op zoek naar een unieke uitdaging als vervolgstap in jouw inkoop carrière?

AevesBenefit is voor netwerkbedrijf Alliander op zoek naar een:

Inkoop Business Partner (W&S)

Organisatie

Alliander is een vooruitstrevend en innovatief netwerkbedrijf en bereidt zich voor op haar rol en taak als netwerkbedrijf van de toekomst; door via innovatie snel slimme oplossingen te ontwikkelen en te implementeren. Oplossingen waarmee de maatschappelijke kosten van onze energievoorziening beperkt worden en waarmee iedereen onder gelijke condities toegang houdt tot betrouwbare, bereikbare en duurzame energie. Alliander is een organisatie met ruim 100 jaar ervaring en rond de 6000 medewerkers. Dagelijks houden zij zich bezig met het beheren en aanleggen van kabels en leidingen, die stroom en gas leveren aan miljoenen Nederlandse woningen en bedrijven in de regio’s Noord, Oost en West.

Alliander staat voor grote uitdagingen die nauw met elkaar samenhangen: de energietransitie, kostenbesparingen en een grote hoeveelheid werk aan de netten met een tekort aan technici en schaarste in de leveranciersmarkt. De Inkoopafdeling speelt hierin een sleutelrol door alle uitgaven bij derden te beïnvloeden; op jaarbasis is dat ruim meer dan €1,5 mld. Inkoop trekt vanuit een centrale rol samen op met de business richting de markt, om de doelen van Alliander te realiseren. Hiervoor heeft Alliander een world-class inkoopfunctie ontwikkeld die de huidige en toekomstige behoefte van de business begrijpt, de markt kent, commercieel acteert en excellent is in de uitvoering.

Functie

De cruciale vraag voor de Inkoop Business Partner is hoe je de belangen van de business richting Inkoop kan behartigen terwijl je tegelijkertijd vanuit de markt relevante kansen voor de business identificeert, rekening houdend met het Alliander-brede inkoopperspectief. Als Inkoop Business Partner heb je een liaisonrol tussen Inkoop en de grootste bedrijfsonderdelen (Qirion, Asset management of Liander Operatie). Je bent onderdeel van het Inkoop MT samen met de andere Inkoop Business Partners en Inkoop Managers, maar je werkplek is vooral in de business. Je rapporteert direct aan de CPO en samen met andere MT-leden bepaal je de inkoopstrategie en beleid en breng je het perspectief van de bedrijfsonderdelen in kaart. Je werkt nauw samen met Categorie Managers binnen Inkoop. Samen bouwen jullie een nieuwe & leukere afdeling en een betere Alliander-brede inkoopfunctie.

Vanuit deze functie bouw je aan- en onderhoud je relaties met belangrijke stakeholders en sluit je aan bij strategische overleggen en MT’s. Je haalt actief informatie op uit de business om Inkoop vroeg in het proces te betrekken en weet andersom uit te leggen waar Inkoop aan kan sluiten om het belang van de gehele organisatie te dienen. Ook help je Inkoop om een planning te maken van al het inkoopwerk dat eraan komt en los je eventuele escalaties tijdig en efficiënt op. Je handelt altijd vanuit het Alliander brede belang.

 • Je bent eindverantwoordelijk voor het bouwen van een sterke relatie tussen Inkoop en het toegewezen bedrijfsonderdeel.
 • Je bent hèt aanspreekpunt van het betreffende bedrijfsonderdeel voor zaken die met inkoop te maken hebben.
 • Omgekeerd, ben je ook hèt aanspreekpunt binnen de inkoopafdeling voor alles dat met het betreffende businessonderdeel te maken heeft.
 • Je maakt de sourcing behoefte van de business concreet en bent daarover in gesprek met de Categorie Managers en Inkopers.
 • Je neemt deel aan strategische overleggen en MT’s van het toegewezen bedrijfsonderdeel en brengt hun strategische dillema’s in kaart.
 • Je zorgt voor eenduidige uitvoering van contractmanagement waarbij je het bedrijfsonderdeel de ruimte geeft en het Alliander brede belang meeneemt.
 • Je bespreekt met het bedrijfsonderdeel welke leveranciers van strategisch belang zijn en verkent hoe Alliander en de leverancier op de lange termijn als partners kunnen samenwerken en innoveren.

Functie-eisen

Je hebt ervaring met verandermanagement en hebt de benodigde competenties in huis om de verbinding tussen inkoop en de business te versterken. Verder:

 • Heb je een hbo of wo diploma en beschik je over academisch werk- en denkniveau.
 • Je hebt kennis van de processen, producten en techniek van het bedrijfsonderdeel waar je gaat werken om mee te kunnen denken en te adviseren.
 • Je hebt minimaal 8 jaar ervaring in een vergelijkbare (inkoop)positie.
 • Werkzaamheden zijn strategisch van aard. Jij bent in staat om op hoog abstractieniveau te acteren.
 • Je hebt bewezen ervaring in het organiseren van organisatieontwikkeling en communicatie en changemanagement vaardigheden op bestuurlijk niveau.
 • Je bent succesvol in het bouwen en onderhouden van contacten met stakeholders en het creëren van draagvlak. Complexe onderhandelingen kennen voor jou geen geheimen en je hebt uitstekende communicatie- en change management skills.
 • Het is van belang dat je in staat bent om continue te verbeteren om de uitdagingen die op Alliander afkomen in goede banen te leiden.

Aanbod

Jij hebt de energie, Alliander biedt je de ruimte. Ruimte om het beste uit jezelf te halen, daar worden jullie immers allemaal beter van. Jij, Alliander en de eindklanten. En er is meer. Voor deze vacature kan je rekenen op (o.b.v. een 38-urige werkweek):

 • Een bruto salaris tot € 6721,- (schaal 11) per maand.
 • Een vast contract na 1 jaar.
 • Op fulltime basis een Persoonlijk Budget van 18% van het jaarsalaris. Je kunt dit laten uitbetalen, er extra verlofdagen van kopen of storten in je pensioen.
 • Een vergoeding van 70% van het wettelijk minimum loon over de ouderschapsverlofuren. Dit geldt bij het opnemen van ouderschapsverlof na 1 jaar dienstverband.
 • Elk jaar 36 uur (4,5 dag) extra spaarverlof. Dit verlof kan je opnemen of maximaal 10 jaar sparen voor bijvoorbeeld een sabbatical.
 • Een duurzaam inzetbaarheid budget van € 500,-. Deze kun je inzetten voor bijvoorbeeld loopbaanontwikkeling, een sportabonnement en/of arbo-proof thuiswerkmeubilair.
 • Een ABP-pensioen waarvan Alliander 70% betaalt.
 • Een vaste eindejaarsuitkering van 5,94%.
 • Alliander biedt veel ruimte en mogelijkheden voor jouw ontwikkeling. Daarvoor werken we samen met de beste opleiders van Nederland. Je kunt kiezen uit een breed aanbod aan trainingen, workshops, opleidingen, studieboeken, webinars en E-learningmodules.
 • Een NS Business Card of als je met de auto reist een kilometervergoeding.
 • Een bruto bijdrage van € 360 en kortingen bij afname van een aanvullende verzekering als je een collectieve ziektekostenverzekering bij Zilveren Kruis Achmea hebt.
 • Een laptop en mobiele telefoon, anders: Bring Your Own Device.

Bij Alliander verbaas je je over de fijne arbeidsvoorwaarden. We hebben ze hier voor je op een rij gezet https://werkenbij.alliander.com/arbeidsvoorwaarden.

Inlichtingen

Heb je interesse of vragen over deze vacature? Neem dan contact op met Boudewijn Meijs – 06 52850540 – b.meijs@aevesbenefit.com.

Sollicitatie

Ben jij degene die wij voor deze functie zoeken? Solliciteer dan direct via de knop “Solliciteren” hieronder!