Hoofd Inkoop (W&S) – UMCG – Groningen

23 apr 2021 Inkoop Werving en Selectie UMCG - Groningen

Introductie

Een organisatie met sterke maatschappelijke impact, visie en ambitie. Een bevlogen werkomgeving gefocust op complexe zorg, het welzijn van de patiënt en duurzaamheid. Een dynamische en uitdagende functie op strategisch niveau, met de volledige verantwoordelijkheid voor de professionalisering van inkoop. Neem jij als verandermanager de leiding en heb jij de visie om anderen te motiveren en aan te sporen tot actie?

AevesBenefit is voor het UMCG (Universitair Medisch Centrum Groningen) op zoek naar een:

Hoofd Inkoop

Organisatie

Het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG) is één van de grootste ziekenhuizen in Nederland en is de grootste werkgever van Noord-Nederland. De ruim 12.000 medewerkers werken samen aan de kerntaken zorg, onderzoek, opleiding en onderwijs met als gemeenschappelijke doelstelling: bouwen aan de toekomst van gezondheid. De patiënt is voor het UMCG leidend, ze willen pionieren in onderzoek én delen kennis in Noord-Nederland en (inter)nationaal. Van mens tot mens en ‘healthy ageing’ zijn de drijfveren. Het UMCG vervult een belangrijke rol in de regio. Naast basiszorg bieden ze ook topklinische en topreferente zorg. Zorg die alleen door een universitair medisch centrum mag worden verricht of zorg waarvoor ze door het ministerie van VWS zijn aangewezen.

Het UMCG is ambitieus en heeft de afgelopen jaren enkele speerpunten gedefinieerd. Zo vindt er een transitie plaats naar complexe zorg en expertise rondom zeldzame aandoeningen, met de bijbehorende hightech infrastructuur. Ook duurzaamheid is een belangrijk thema, met focus op minder CO2 uitstoot, minder gebruik van grondstoffen en gezondere medewerkers en patiënten. De afgelopen periode werkte het UMCG aan de herijking van de missie, visie en strategie, met een herstructurering als gevolg. De organisatie staat aan de vooravond van een grootschalige verandering om de effectiviteit en efficiëntie van de manier van werken te vergroten.

Inkoop speelt een sleutelrol in de ambitie van het UMCG, met het Hoofd Inkoop aan het roer. Het omvangrijke team van 35 fte is verdeeld over drie teams: medisch, niet-medisch en ondersteuning. Het UMCG zoekt een bevlogen verandermanager met een duidelijke visie, die in staat is om de inkoopvolwassenheid drastisch te verhogen.

Functie

Als Hoofd Inkoop begrijp je welke waarde inkoop toe kan voegen aan een organisatie, zowel kwalitatief als kwantitatief. Je hebt kennis van de volledige bedrijfsprocessen, snapt hoe uiteenlopende belangen samen te brengen en de potentie van de inkoopteams te benutten. Je zet mensen in hun kracht, toets op competenties en coacht waar nodig. Je rapporteert aan de Directeur Financiën & Control (RvB -1) en werkt autonoom. De lijnen naar de directie zijn kort. Jij weet je goed te manoeuvreren binnen de complexe organisatie om de inkooppositie te versterken en de transformatie naar inkoop als ‘business partner’ te realiseren. Daarnaast:

 • Zorg je voor de uitwerking van het inkoopbeleid en de strategische inkoopjaarplannen, in samenwerking met het inkoop MT.
 • Vertaal je de plannen naar effectieve en efficiënte processen, procedures en templates.
 • Regisseer je de transitie van de inkoopafdeling binnen de veranderende organisatie van het UMCG.
 • Ben je hiërarchisch eindverantwoordelijk voor de inkoopteams. Bestaande uit twee teamleiders en 6 collega’s in de ondersteuning.
 • Coach en motiveer je het team en zorg je voor cohesie.
 • Speel je een leidende rol in het verbeteren van de inkooppositionering, door relaties met interne belanghebbenden te creëren en onderhouden (zoals de sector directeuren).
 • Formuleer je doelstellingen op het gebied van kostenbesparing en leveranciersprestaties.
 • Stuur je op inkoopresultaten die in lijn zijn met de wensen en eisen van de bedrijfsonderdelen.
 • Draag je bij aan het opstellen van plannen met interne stakeholders, waarin inkoopstrategieën, inkoopmethoden en toepassingen worden vastgesteld.
 • Zorg je voor de juiste toepassing van het ERP systeem (SAP S/4HANA) om het gebruik van data en analyses te bevorderen (spend analyses, managementrapportages, dashboards).

Functie-eisen

Jij bent een bedrijfskundige met inkoopervaring en houdt van grootschalig verandermanagement. Je hebt leidinggevende ervaring en goed ontwikkelde interpersoonlijke vaardigheden. Je bent een integraal denker en onderhandelaar; authentiek en sociaal. Je houdt van relatiebeheer, effectieve samenwerking en je bent oplossingsgericht en innovatief. Je zorgt dat de inkoopafdeling een regiefunctie neemt in het vaststellen van de inkoopdoelstellingen samen met de verschillende medische specialismes en stafafdelingen om zo tot een optimaal organisatie breed inkoopproces te komen, professioneel en klaar voor de toekomst.

Verder beschik je over de volgende kwaliteiten:

 • Een afgeronde hbo- of academische opleiding.
 • Je hebt aantoonbare ervaring met het professionaliseren en strategisch positioneren van inkoop.
 • Minimaal 3-5 jaar relevante ervaring op managementniveau.
 • Ervaring met complexe, politieke omgevingen.
 • Je neemt het initiatief en werkt oplossingsgericht.
 • Je bent analytisch, hebt scherp inzicht en goed conceptueel denkvermogen.
 • Je hebt een eigen stijl van leidinggeven ontwikkeld, faciliterend en opbouwend en je bent in staat om de transitie van de afdeling inkoop op een veilige en vertrouwelijke wijze verder vorm te geven en hier duidelijk richting aan te geven.
 • Je bent communicatief vaardig (mondeling en schriftelijk) en je beweegt gemakkelijk op alle niveaus in de organisatie.

Aanbod

Het UMCG biedt je een bijzondere kans om de gewenste verandering van inkoop te realiseren bij een gerenommeerd bedrijf. Je werkt in een gedreven organisatie met betrokken medewerkers. Het werk is dynamisch en afwisselend door alle kansen die er voor inkoop binnen het UMCG liggen. Jouw salaris zal, afhankelijk van ervaring, maximaal € 7.298, – bruto per maand bedragen op basis van een 36-urige werkweek.

Inlichtingen

Heb je interesse of vragen over deze vacature? Neem dan contact op met Boudewijn Meijs – 06 52850540 – b.meijs@aevesbenefit.com.

Sollicitatie

Ben jij degene die wij voor deze functie zoeken? Solliciteer dan direct via de knop “Solliciteren” hieronder!